• Login
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

De Werkbelevingscyclus (aka de cirkel van werkgeluk :-)

Dirk Renkema
  | 
20 september 2020

Hoe kun je meer regie krijgen over je werk en leven? Dat is 1 van de belangrijkste thema’s in mijn werk. En van deze site.

Andere vragen die daarbij horen zijn;
– Wanneer ervaar je werkgeluk.
– Hoe kun je ervoor zorgen dat je dat vaker ervaart.
– En hoe zorg je ervoor dat je je daar bewust van bent.

Om mijn ideeën daarover te delen en meer bewustzijn te creëren bij de mensen die ik help, heb ik een simpel model bedacht; de werkbelevingscyclus. Door sommigen ook wel “de cirkel van werkgeluk” genoemd. 

Het is losjes gebaseerd op de flow theorie. Met oog en waardering voor de beleving en de leercurve van nieuw werk.
Het laat zien hoe werkbeleving beïnvloed wordt door uitdaging en hoe het zich ontwikkelt tijdens het aanleren van nieuw werk.

De cyclus gaat met de klok mee van onzekerheid naar blijheid naar tevredenheid naar verveling en als laatste, “5 voor 12”, frustratie. 

Het begint rechtsboven met onzekerheid. In veel gevallen door weinig ervaring. Je bent nieuwsgierig, het is soms spannend. Maar je perspectief is groei. 

Daarna blijheid. Je vaardigheden benaderen de moeilijkheid. Je krijgt het in de vingers, maar hebt wel al je zintuigen nodig om te presteren. Het geeft een kick. Je groeit, je leert en alles is nog steeds nieuw en interessant. Flow

Dan bereik je meesterschap. Het ultieme doel. Toch? Je kunt nog steeds af en toe genieten van de controle maar af en toe is het ook automatisch. Kleine uitdagingen houden je tevreden, maar routine en verveling liggen op de loer.

In de laatste fase wil je eigenlijk niet zijn. Voorkomen zou het mooiste zijn, maar als je erin komt moet het in ieder geval niet te lang duren. Als het te lang duurt en je te lang niet uitgedaagd wordt ligt ook achteruitgang van vaardigheden op de loer.

Met de werkbelevingscyclus kun je bewustwording vergroten van waar je staat. Kun je voorkomen dat je te lang blijft stil staan. En daardoor minder presteert en minder plezier hebt in je werk. Je wordt je ervan bewust dat zolang je blijft leren en in beweging blijft, je de bovenkant van de cyclus kunt versnellen en de onderkant vertragen. Of beter nog, iedere keer sneller de rechtsboven opzoekt omdat je weet dat je daardoor steeds beter leert leren. 

Artikel uit de categorie:
Regie over je loopbaan

0 Reacties op "De Werkbelevingscyclus (aka de cirkel van werkgeluk :-)"

Geef een reactie op dit artikel

© 2020 DRCoaching KVK 58237801

Stel Menus in in het Admin Paneel